Koiran ripuli

Bordercollieni vatsa on ollut löysällä kahden päivän ajan. Mitä kannattaisi tehdä?

Eläinlääkärin vastaus:

Koiran ripuli voi johtua monesta syystä. Aloita selvittämällä onko koirasi syönyt jotain sopimatonta. Jos koira voi muuten hyvin, voit kokeilla 6-8 tunnin paastotusta, jotta ruoansulatuskanava saa levätä. Anna koiralle vettä vapaasti tarjolle. Paastotuksen jälkeen voit antaa itsetehtyä seosta, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa (esim. kanaa). Jos koiran vointi ei helpota, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Syy / aiheuttaja

Ripulin taustalla voi olla monia syitä. Koira on voinut syödä jotain sopimatonta, joka on sekoittanut koiran vatsan. Muita ripulin aiheuttajia ovat muun muassa enteriitti, ruoka-aineyliherkkyys, loistartunta ja virustartunta.

Mitä voin tehdä?

Yleensä kannattaa aloittaa paastotuksella. On tärkeää huolehtia, että koira juo vettä. Jos koira juo liikaa vettä kerralla ja oksentaa sen seurauksena, anna koiralle vain vähän vettä kerrallaan. Paaston jälkeen ja kun koira ei enää oksentele, voit antaa koiralle ruoaksi seosta, joka on ¾ keitettyä riisiä ja ¼ raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa. Voit myös ostaa eläinklinikalta ruuansulatuskanavan toimintaa tukevaa erikoisruokaa. Anna pieniä annoksia usein.  Jos 4-5 päivän erikoisruokavalion jälkeen koira ripuloi edelleen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos koiran vointi heikkenee, eli koira on voimaton, väsynyt tai koiralle nousee kuume. Eläinlääkäriin kannattaa myös ottaa yhteyttä, jos koira on syönyt jotain normaalista poikkeavaa (myrkytyksen mahdollisuus). Samoin, jos ulosteen seassa on verta.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?