Uroskoiran kastrointi

Uroskoirani inisee ja ulvoo aina, kun naapuruston narttukoirilla on juoksut. Kannattaisiko koira kastroida? Miten kastrointi vaikuttaa koiraan?

Eläinlääkärin vastaus:

Koiran kastrointiin liittyy hyviä ja huonoja puolia.

Leikatut urokset ovat yleensä rauhallisempia ja niiden on helpompi keskittyä, kun narttujen hajut eivät vaikuta yhtä paljon. Jos koira on tullut jo sukukypsäksi, voi koiralle jäädä hieman sukupuoliviettiä myös leikkauksen jälkeen. Nuorena leikatulta koiralta sukupuolivietti katoaa yleensä lähes täysin.

Opitut tavat eivät kuitenkaan katoa kastroinnin avulla, eli koirasta ei saa leikkaamalla esimerkiksi vähemmän aggressiivista.

Koiran turkin laatu voi muuttua hieman kastroinnin seurauksena. Turkista voi tulla hieman villamaisempi ja pörheämpi. Testosteronin puute voi myös tehdä turkista hieman ohuemman.

Koiran kastrointi vähentää eturauhasvaivojen riskiä. Kastraation jälkeen koira on alttiimpi lihomaan.

Jos koiran kastrointi mietityttää, urokselle voidaan tehdä kemiallinen kastraatio. Se tarkoittaa, että koiralle asetetaan ihon alle implantti, joka vapauttaa hormonia. Kemiallisen kastraation vaikutus alkaa näkyä noin 4-5 viikon kuluttua ja kestää noin 6 kk ajan. Sen jälkeen koiralle voidaan laittaa ”vahvempi” implantti, jonka vaikutus kestää vuoden ajan, tai kastroida koira normaalisti.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?