Nartulla on juoksut usein

2-vuotiaalla narttukoirallani on ollut kolmet juoksut tämän vuoden aikana ja viimeisimmät juoksut kestivät 4 viikkoa. Onko se normaalia?

Eläinlääkärin vastaus:

Kun koiralla on ensimmäisiä juoksuja, niiden kesto ja tiheys vaihtelevat: juoksut voivat kestää pitkän tai lyhyen aikaa ja niitä voi tulla epäsäännöllisin väliajoin. Koirasi on siis täysin normaali.

Oireet

Juoksujen aikana narttukoiran käytös voi muuttua ja koira voi olla tavallista väsyneempi tai alakuloinen. Vuotojen runsaus riippuu koiran koosta ja rodusta. Jos koira on virkeä ja hyvävointinen, ei ole syytä huoleen. Yleensä nartulle tulee juoksut kahdesti vuodessa. Osalle nartuista tulee juoksut vain kerran vuodessa ja toisille jopa neljä kertaa vuodessa. Useat juoksut voivat kuitenkin rasittaa koiran elimistöä.

Milloin eläinlääkäriin?

Yleensä juoksut kestävät noin kolme viikkoa, mutta neljä viikkoa kestävä juoksu ei ole epänormaali, kunhan koira voi hyvin. Jos juoksut kestävät yli kuukauden, koira kannattaa viedä eläinlääkärin tutkittavaksi, jotta eläinlääkäri voi tarkistaa kaiken olevan kunnossa.  

Tiheään tahtiin tulevat juoksut voivat olla nartulle epämiellyttävät ja lisäävät kohtutulehduksen riskiä. Jos koiraa ei aiota käyttää jalostukseen, kannattaa harkita nartun sterilointia.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?