Koira ontuu

Eläinlääkärin vastaus:

Koira voi alkaa ontumaan monesta eri syystä. Koska koirasi on alkanut ontua leikkimisen ja pitkän kävelylenkin jälkeen, voit odottaa muutaman päivän ennen kuin viet koiran eläinlääkäriin. Sinä aikana koiran tulisi levätä kunnolla ja kävellä vain lyhyitä, rauhallisia lenkkejä. Leikin tiimellyksessä koira saattaa venäyttää jalkansa ja siksi ontua hetken aikaa.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koira ontuu vielä parin päivän kuluttua tai jos ontuminen helpottaa levon jälkeen, mutta jatkuu taas koiran liikkuessa.

Oireet

Koira ontuu, pitää yhtä jalkaa ilmassa eikä laske painoa jalalle. Ontuminen voi olla yhtäkkistä tai toistuvaa, esimerkiksi rajujen leikkien jälkeen. Muita oireita ovat jäykkyys ja koira voi nuolla kipeää jalkaa/tassua.

Syy / aiheuttaja

Ontuminen voi saada alkunsa monesta syystä. Koiralla voi olla nyrjähdys, puremahaava, kynsivaurio, tikku tassun pohjassa tai hyönteisen pistos. Kyseessä voi myös olla nivelrikko, lonkkavika, ristisidevaurio, nivelsidevamma, osteokondroosi tai polvilumpion luksaatio.

Mitä voin tehdä?

Anna koiran levätä ja huolehdi, ettei koira rasita kipeää raajaa. Ontuvan koiran ei saisi antaa leikkiä muiden koirien kanssa ja ulkoilun tulisi olla rauhallista kävelyä hihnassa.

Milloin eläinlääkäriin?

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli raaja turpoaa, koiralla on selvästi kovia kipuja, koira ei laske jalkaa maahan lainkaan tai jos ontuminen on jatkunut useamman päivän ajan.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?