Koiran kennelyskä

Koirani yskii vähän väliä ja kuulostaa siltä, kuin kurkussa olisi jumissa jotain. Voiko kyseessä olla kennelyskä? Olenko minä voinut tartuttaa koirani, kun olin itse flunssassa?

Eläinlääkärin vastaus:

Ajoittainen yskiminen voi olla merkki kennelyskästä, mutta kyseessä voi myös olla joku muu hengitysteiden vaiva. Jos koirasi on yskinyt jo useamman viikon ajan, suosittelen varaamaan ajan eläinlääkärillesi tarkempia tutkimuksia varten.

Kennelyskä ei tartu ihmisestä koiraan, eikä koirasta ihmiseen.

Oireet

Yleensä noin viikon kuluttua tartunnan saamisesta koira alkaa yskiä voimakkaasti ja yskiminen voi kestää useita viikkoja. Yskiminen kuulostaa siltä, että koiralla olisi jotain kurkussa. Koira on kuitenkin usein muuten pirteä.  Vakavammissa tapauksissa koira saattaa oksentaa limaa yskimisen jälkeen ja koiralle voi nousta kuume.

Syy / aiheuttaja

Tartunta leviää ilman välityksellä, suorassa kontaktissa tai epäsuorasti esim. ruokakupin välityksellä. Tartunnan voi saada jos sairas koira yskii tai aivastelee muutaman metrin päässä. Tartunnan riski on suurin paikoissa, joissa on paljon koiria samassa tilassa, kuten koiranäyttelyissä, koirapuistoissa, koirahoitoloissa ja koiraharrastusten parissa.

Kennelyskän aiheuttaa yleensä usea taudinaiheuttaja samanaikaisesti, näistä yleisimpiä ovat tyypin 2 parainfluenssavirus (CPiV-2), koiran hengitysteiden coronavirus (CRCoV) ja Bordetella bronchiseptica bakteeri.

Mitä voin tehdä?

Voit ottaa koirallesi rokotteen kennelyskää vastaan.

Anna koiran levätä kunnolla ja mittaa koiralta lämpö säännöllisesti.

Kennelyskä tarttuu herkästi, joten koira ei saa tavata muita koiria muutamaan viikkoon.

Kannattaa suosia valjaita kaulapannan sijaan pahimman yskimisen aikana.

Milloin eläinlääkäriin?

Suurin osa koirista toipuu ilman lääkehoitoa muutamassa viikossa. Koiralta tulisi kuitenkin päivittäin mitata lämpö. Jos koiran ruumiinlämpö nousee yli 39,5 asteen tai jos koiran yleisvointi heikkenee, tulee koira viedä eläinlääkäriin.

Kennelyskän jälkitautina koira voi saada bakteeriperäisen keuhkoputken tulehduksen tai jopa keuhkokuumeen.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?