Koiralta lähtee karvaa

Saksanpaimenkoiraltani irtoaa todella paljon karvaa ja se raapii itseään usein. Turkissa on muutamia kaljuja kohtia. Pitäisikö minun viedä koirani eläinlääkäriin?

Eläinlääkärin vastaus:

Karvanlähdölle on monia syitä. Koiran turkki vaihtuu muutaman kerran vuodessa ja toisinaan karvaa lähtee tavallista enemmän. Koska koirallasi on kutinaa ja kaljuja kohtia, suosittelen varaamaan ajan eläinlääkärille.

Syy / aiheuttaja

Koiralla voi olla follikuliitti tai pyoderma, eli tulehdus ihossa. Tulehduksen kehittyessä koiralta irtoaa karvaa tuppoina ja ihon pigmentti on tavallista tummempi.

Turkin harventuminen voi myös johtua hormonisairaudesta kuten Cushingin taudista tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kutina puolestaan voi johtua monesta syystä. Tavallisimpia ovat ulkoloiset kuten täit, kirput, hilsepunkit ja kapi. Koira voi myös olla allerginen jollekin aineelle, kuten siitepölylle tai ruoka-aineelle.

Kaljut, karvattomat laikut voivat johtua bakteeritartunnasta iholla tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta (hypotyreoosi).

Jos oireiden syy ei ole mikään yllä olevista, voidaan koiralta ottaa ihobiopsia, jotta saadaan selville sairauden aiheuttaja.

Mitä voin tehdä?

Harjaa ja käy koiran turkki läpi säännöllisesti. Siten huomaat mahdolliset poikkeavuudet tai muutokset aikaisessa vaiheessa.

Milloin eläinlääkäriin?

Kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla on kutinaa, ihossa on punoittavia, märkiviä tai kaljuja kohtia tai turkki selvästi harventuu.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?