Koiran nenäpunkki

2-vuotias australianterrierini hengittää toisinaan oudosti, ihan kuin hän alkaisi hyperventiloida. Hän hengittää oudosti, ryystää ilmaa sisään, niiskuttaa ja kuulostaa possulta. Mikä voi olla kyseessä ja voiko se tarttua kodin muihin lemmikkeihin?

Eläinlääkärin vastaus:

Kuvailemasi oireet kuulostavat siltä, että kyseessä voi olla nenäpunkki. Vie koirasi eläinlääkäriin tutkittavaksi. Eläinlääkäri voi samalla varmistaa, että kyseessä ei ole jokin muu hengitysteiden sairaus.

Nenäpunkki tarttuu toisiin koiriin, mutta ei kissoihin eikä ihmisiin.

Oireet

Yleisin oire on niiskuttaminen ja ”ryystäminen”. Koiralle tulee ns. käänteisiä tai sisäänpäin kääntyneitä aivastuksia. Koira seisoo pää eteenpäin kurkotettuna ja vetää ilmaa sisään sierainten kautta. Näitä ryystämiskohtauksia voi tulla useita päivässä tai vain muutaman kerran silloin tällöin. Nenäpunkki voi heikentää koiran hajuaistia.

Syy / aiheuttaja

Nenäpunkki on pieni, vaaleankeltainen punkki (pituus 1-1,5mm), joka elää  koiran nenäonteloiden limakalvoilla. Tartuntareittiä ei tarkkaan tiedetä, mutta nenäpunkin uskotaan leviävän kuonokontaktissa.

Milloin eläinlääkäriin?

Nenäpunkki aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin muun muassa hengitysteiden tulehdukset. Siksi on tärkeää viedä koira eläinlääkäriin, jotta löydetään oikea aiheuttaja ja samalla suljetaan pois muut sairaudet. Nenäpunkit ovat niin pieniä, että niitä ei näe, eli ne hoidetaan oireiden perusteella. Jos kotona on muitakin koiria, annetaan kaikille sama loishäätölääkitys.

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?