Agrian Lemmikkiopas - koiralle myrkyllisiä aineita

Siirry suoraan:

Oireet

Oireet vaihtelevat koiran syömästä aineesta riippuen. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat, että koira tärisee, oksentaa tai huojuu.

HUOM! Pyri aina selvittämään mitä ja kuinka paljon koira on syönyt, jotta koirasi saa tarvitsemaansa hoitoa.

Glykoli

Glykoli on hyvin vaarallinen aine koirille, jopa pienissä määrissä. Esimerkiksi auton jäähdytysneste ja tuulilasineste sisältävät glykolia. Valitettavasti glykoli on makeaa ja siksi koirat saattavat mielellään nuolla sitä. Glykoli muodostaa kristalleja koiran munuaisiin.

Oireet: kova jano ja pissahätä, huojuminen, heikentynyt munuaistoiminta, jne.
Ensiapu: Vie koira eläinlääkäriin, jos epäilet sen syöneen glykolipitoista ainetta.

Hiiva / Taikina

Hiiva ja hiivaa sisältävät turpoavat taikinat eivät ole hyväksi koiralle. Hiiva alkaa käydä koiran vatsassa ja muodostaa alkoholia. Se ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia, mutta on hyvin epämukavaa koiralle. 

Ensiapu: Tarkkaile koiraasi ja vahdi, ettei koira loukkaa itseään. Alkoholin vaikutuksen alainen koira voi helposti loukata itsensä esimerkiksi rappusissa. Jotkut koirat muuttuvat myös aggressiivisiksi epämukavan tilanteen takia.

Oireet: epävakaus, huojuminen jne.

Ksylitoli

Ksylitoli laskee koirien verensokeritasoa ja on siksi myrkyllinen koirille. Ksylitolia sisältäviä tuotteita ovat muun muassa hammastahna, purukumi sekä tietyt karkit ja kevyttuotteet. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta. Älä anna koirallesi mitään ksylitolipitoisia tuotteita.

Oireet: oksennus, tärinä, väsymys, alhainen verensokeri, krampit, tajunnan menetys, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Pähkinät

Macadamia-pähkinät ovat koirille vaarallisimpia pähkinöitä. Älä myöskään anna koiralle suolattuja pähkinöitä, sillä ne voivat aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen.

Oireet: pienentynyt ruokahalu, oksennus, verinen uloste, heikentynyt maksatoiminta, ripuli, vatsavaivat, huojuminen, väsymys, lamaantuminen. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkky sisältää aineita, jotka heikentävät veren hyytymistä, myös koirilla. Jos koirasi syö rotanmyrkkyä, voi sille tulla hengenvaarallisia sisäisiä verenvuotoja.

Oireet: verenvuodot nenässä, suussa ja nielussa; mustelmat, sisäiset verenvuodot, verinen uloste. jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Ensiapu: Rotanmyrkkyjä on erilaisia, eli selvitä minkälaista myrkkyä koirasi on saanut. Jos mahdollista, ota rotanmyrkkypaketti mukaan eläinlääkäriin.

Rusinat / Viinirypäleet

Rusinat ja viinirypäleet voivat aiheuttaa koiran munuaisten vajaatoimintaa. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta.

Oireet: ripuli, oksennus, vatsakipu, huojuminen, väsymys, jne.

Sammakot

Sammakoiden ihon alla on rauhasia, jotka tuottavat koirille vaarallista myrkkyä. Suomalaisten sammakoiden myrkky ei ole vahvaa, mutta koiralle voi silti tulla myrkytys, jos se nuolee tai puree sammakkoa. Myrkytys ei yleensä ole hengenvaarallinen, vaan koiralle epämiellyttävä.

Oireet: lisääntynyt syljentuotanto, pienentyneet pupillit jne.
Ensiapu: Tutki koira, erityisesti suun alue. Tarkkaile koirasi vointia ja jos koira reagoi vahvasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Sienet

Myrkkysienet ovat myrkyllisiä ihmisten lisäksi myös koirille. Tietyt sienilajit ovat suorastaan tappavia ja toiset taas tekevät koirasta erittäin sairaan. Jos epäilet koirasi syöneen myrkkysieniä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Tietyt sienet ovat niin vahvoja, että pelkkä haistaminen tai nuoleminen voi myös aiheuttaa myrkytyksen oireita.

Oireet: ripuli, oksennus, vatsakipu, huojuminen, väsymys, jne.

Sinilevä

Koirat, jotka pitävät uimisesta tai juovat vettä järvistä tai muista vesistöistä, voivat saada sinilevämyrkytyksen. Sinilevä sisältää syanobakteeria, joka on koirille myrkyllinen. Koiran myrkyttymisen riski ja aste riippuu ajasta, jonka koira on viettänyt vedessä tai kuinka paljon vettä se on juonut, sekä veden leväpitoisuudesta.

Oireet: ripuli, kutina, oksentelu, ihon ärsytys, kramppi, lamaantuminen, munuaisvaurio, maksavaurio, hermovaurio, sisäiset verenvuodot, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Ensiapu: Jos epäilet koirasi saaneen sinilevämyrkytyksen, pese koiran turkki huolellisesti koirashampoolla ja huolehdi, ettei koira nuole itseään.

Sipuli

Sipuli sisältää koirille vaarallista allisiinia, jota on sekä raa'assa että kypsennetyssä sipulissa. Allisiini aiheuttaa koiralle verenhukkaa. Vaarallisen sipuliannoksen kokoa ei tiedetä, eli älä anna koirallesi sipulia lainkaan. Jos tapanasi on antaa koiralle ruoantähteitä, varmista että ruoassa ei ole sipulia.

Oireet: ripuli, oksennus, kramppi, pienentynyt ruokahalu, hengitysvaikeudet, vaaleat ikenet, vatsakipu, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Suklaa

Suklaa ja sen sisältämä kaakao sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia ja kofeiinia. Koiran sietokyky on yksilöllistä ja riippuu koiran koosta sekä suklaan kaakaopitoisuudesta.

Oireet: oksentelu, vatsakipu, kova jano, pidättämisvaikeudet, tärinä, lisääntynyt syljentuotanto, sydämentykytys, jne. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Suola

Suola voi suurissa määrin aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen. Jos koirasi on juonut suolaista merivettä tai syönyt erittäin suolaista ruokaa, voi koira saada myrkytyksen. 

Oireet: oksennus, ripuli, väsymys, jäykkyys, krampit, jne. 

Särkylääkkeet

Ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä ei saa antaa koiralle ilman eläinlääkärin määräystä. Annostelu on eri koirille ja ihmisille, joten eläinlääkärin tulee määrätä sopiva annos. Yliannostus voi johtaa myrkytykseen.

Oireet:

  • asetyylisalisyylihappo: mahalaukun limakalvovauriot, oksentelu
  • ibuprofeeni: mahalaukun limakalvovauriot, oksentelu, munuaisvaurio
  • parasetamoli: maksavaurio, heikentynyt hapenkuljetus veressä

Tammenterhot

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Koirien sietokyky on yksilöllistä, kaikki koirat eivät saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Oireet: väsymys, alentunut ruokahalu, kuume, ummetus, tervamainen ripuli, maksa- ja munuaisvauriot, jne.

Yleisimpiä huonekasveja, jotka voivat olla koiralle myrkyllisiä:

Ruukkukasvit

Myrkyllisiä

Jouluruusu
Oleanteri
Pasuunakukka

Vähemmän myrkyllisiä

Amaryllis eli ritarinkukka
Hortensia
Huonekoiso
Atsalea
Syklaami

Ärsyttävä maitiaisneste

Ahkeraliisa
Flamingonkukat
Kultaköynnös
Kirjovehka
Joulutähti

Leikkokukat

Myrkyllisiä

Väriherneet
Kielo

Vähemmän myrkyllisiä

Vuokot
Amaryllis eli ritarinkukka
Misteli
Keltanarsissi
Unikko
Hyasintti
Kurjenmiekka