Koirilla virtsatietulehduksen aiheuttaa useimmiten virtsarakkoon päässyt suolistobakteeri. Bakteerit pääsevät rakkoon iholta tai suolistolta. Koska virtsarakko on aina steriili, aiheuttavat bakteerit helposti tulehduksen.

Tulehdus on yleisempi nartuilla 

Akuutit virtsatietulehdukset ovat yleisimpiä nartuilla, sillä niiden virtsaputki on lyhyt ja leveä. Lisäksi peräaukon ja emättimen välinen etäisyys on nartuilla lyhyempi, joten bakteerien on helpompi päästä virtsateihin. Steriloidut nartut ovat erityisen herkkiä tulehdukselle, koska niiden virtsarakon sulkijalihakset ovat heikompia.

Urosten virtsaputki on pitkä ja kapea, mikä vaikeuttaa bakteerien pääsyä rakkoon.

Virtsatietulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. kasvaimet, diabetes, Cushingin tauti, virtsateiden anatomisesti väärä asento sekä virtsakivet ja -kiteet. 

Oireet

Tavallisimpia virtsatietulehduksen oireita ovat lisääntynyt virtsaamisen tarve, virtsankarkailu, kivulias virtsaaminen, vähäinen virtsaaminen ja verinen virtsa.

Riski munuaistulehdukselle

Virtsatietulehdus ei ole koiralle vaarallinen, mutta hoitamattomana se voi levitä munuaisiin. Siksi kannattaa varata aika eläinlääkärille mieluiten viimeistään päivä oireiden ilmenemisen jälkeen.

Virtsatietulehduksen diagnosointi ja hoito

Virtsatietulehdus diagnosoidaan virtsanäytteen avulla. Usein eläinlääkäriasemalta neuvotaan ottamaan koiralta virtsanäyte hieman ennen varattua aikaa. Virtsanäyte voidaan ottaa myös klinikalla rakkopunktiona. Toimenpiteessä virtsaa imetään neulalla ja ruiskulla suoraan virtsarakosta, jolloin vältetään muiden bakteerien pääsy tutkimukseen.

Virtsanäyte tutkitaan laboratoriossa ja siitä tehdään bakteeriviljely, jotta voidaan määrätä juuri kyseiseen bakteeriin tehoava antibioottikuuri. 

Voi johtaa virtsakiviin

Virtsatietulehdus paranee usein ongelmitta, mutta joissain tapauksissa se voi johtaa virtsakivien muodostumiseen. Virtsakivillä on erilaisia koostumuksia ja ne saadaan usein liotettua eläinlääkäriltä ostettavalla erikoisruokavaliolla.

Virtsakivet saattavat pahimmassa tapauksessa tukkia virtsaputken, mikä on koiralle hengenvaarallista. Virtsaputken tukos johtaa hoitamattomana kuolemaan johtavaan myrkytystilaan.

Jos koirasi ei pysty virtsaamaan lainkaan, tulee koira välittömästi viedä eläinlääkäriin!

Ennaltaehkäisy 

Koiran tulee saada juoda riittävästi vettä ja päästä virtsaamaan aina tarvittaessa. Koira on hyvä kuivata aina uimisen jälkeen, ja suojata se kastumiselta märällä ja kylmällä ilmalla. Koiran alapään kylmettymistä voi ehkäistä myös välttämällä kylmällä maalla tai lattialla makaamista. Bakteerien aiheuttamaa tulehdusta voi ennaltaehkäistä hyvällä peräaukon alueen hygienialla, etenkin jos koiralla on ripulia. 

Korvaako vakuutus?

Agria Koirarotuvakuutus kattaa virtsatietulehduksesta johtuvat eläinlääkärin hoitokulut, mikäli vakuutusehdot täyttyvät - esimerkiksi, että virtsatievaivoja ei ole ollut ennen vakuutuksen ottoa.