Uroskoiran kastrointi on suhteellisen yksinkertainen leikkaus, nartun sterilisaatio hieman vaativampi. Koira toipuu leikkauksesta yleensä nopeasti ja on jo muutaman päivän kuluttua oma itsensä.

Kastroinnin/steriloinnin edut

Jos koirastasi ei tule jalostus- tai näyttelykoiraa, kannattaa koira kastroida/steriloida jo niinkin nuorena kuin 6 kuukauden ikäisenä.

Uroksen kastrointi vähentää testoteronin eritystä ja erilaisten eturauhasongelmien riskiä. Leikattu uroskoira ei myöskään reagoi narttukoiriin ja narttujen juoksuihin yhtä voimakkaasti tai lainkaan. Leikkaamaton uros saattaa vinkua, ulista, läähättää ja olla levoton, kun lähellä on narttu, jolla on juoksut.

Nartun sterilointi alentaa huomattavasi nisäkasvainten ja kohtutulehdusten riskiä. Silloin ei myöskään tarvitse olla huolissaan narttukoiran suunnittelemattomasta tiineydestä. Leikattu narttu ei myöskään kärsi valeraskauksista.

Kastroinnin/steriloinnin haitat

Terveydellisesti katsottuna kastrointiin/sterilointiin liittyy monia etuja ja ei juurikaan haittoja, vaikka kyseessä onkin leikkaus. Nartuilla saattaa ilmetä virtsankarkailua leikkauksen jälkeen, mutta se on useimmiten väliaikaista. Joissain tapauksissa uroskoirien turkin laatu saattaa huonontua leikkauksen myötä.

Kastroitujen/steriloitujen koirien aineenvaihdunta on hieman hitaampi kuin leikkaamattomien, eli koira voi lihoa herkemmin leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeen ruoka-annosta tulisi siis pienentää hieman ja mielellään lisätä liikuntaa.

Käytösongelmia ei voi leikata

Uroskoiran temperamentti on yleinen syy kastrointiin. Useimmiten uroskoira rauhoittuukin leikkauksen ansiosta ja sukupuolivietti häviää suurimmaksi osaksi. Mutta esimerkiksi merkkailu ja aggressiivisuus eivät katoa leikkauksen myötä, jos ne ovat opittuja tapoja.