Bakteerit aiheuttavat hammassairauksia

Hammaskivi, ientulehdus (gingiviitti) ja hampaan kiinnityskudossairaus (parodontiitti) ovat yleisiä koirien hammassairauksia. Ne saavat alkunsa koiran suun bakteereista. Koiran suu on erinomainen ympäristö bakteerien lisääntymiseen: koiran syljessä, ikenissä ja hampaiden pinnoilla on luonnostaan suuria määriä bakteereita. Kun hampaiden pinnalla olevien bakteerien määrä kasvaa, pinnalle muodostuu plakkia.

Hammaskivi

Plakkia muodostuu jatkuvasti ja jos sitä ei poisteta säännöllisesti, se alkaa kovettua ja muuttuu hammaskiveksi. Hammaskivi on usein vaaleankeltaista ja sen koostumus on liitumainen.

Hammaskivi leviää nopeasti ja voi pian peittää koko hampaan. Jos hammaskiveä ei poisteta, se voi levitä muihinkin hampaisiin tai ikenien alle. Pahimmillaan hoitamaton hammaskivi voi aiheuttaa ientulehduksen ja hampaiden irtoamisen.

Paras tapa ennaltaehkäistä hammaskiveä on pestä koiran hampaat säännöllisesti.

Lue lisää hammaskivestä

Gingiviitti eli ientulehdus

Jos plakkia muodostuu ikenien läheisyyteen, ikenien kudos ärsyyntyy ja ien tulehtuu. Tulehtunut ien on punoittava ja ärtynyt ja ikeneen voi tulla satunnaisia verenvuotoja. Tulehdus aiheuttaa ensin vain paikallisia oireita, mutta leviää hoitamattomana usein koko suuhun.

Eläinlääkäri poistaa plakin ja/tai hammaskiven, minkä jälkeen tulehdus paranee itsestään. Koiran hampaat tulee pestä säännöllisesti, jotta hammaskiveä ei ala muodostua uudelleen.

Lue lisää ientulehduksesta

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, tulehdus leviää ientaskuun ja ikenet alkavat vetäytyä taaksepäin. Tällöin hampaan juuri tulee esiin. Siten tulehdus pääsee leviämään entistä syvemmälle ja hampaan kiinnityskudos ja leukaluu alkaa vaurioitua. Tämä johtaa lopulta hampaan irtoamiseen.

Ainoa hoitotapa on eläinlääkärin suorittama huolellinen hammastarkastus sekä hoitotarpeen arviointi. Hoidon aikana koiran hampaat puhdistetaan ja hammaskivi sekä pahasti vaurioituneet hampaat poistetaan koiran ollessa nukutettuna.

Lue lisää parodontiitista

Koirat voivat kärsiä myös karieksesta eli hammasmädästä

Karies ja siitä aiheutuva hampaiden reikiintyminen saavat alkunsa hampaan pinnalla olevien bakteerien alkaessa muuttaa sokeria hapoiksi. Hapot alkavat syövyttää hampaan pintaa ja jos syöpyminen jatkuu tarpeeksi pitkään, hampaaseen muodostuu reikä.

Jos hammas vaurioituu dentiiniin eli hammasluuhun asti, kyseessä on vakava hammasmätä. Dentiinistä bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa vakavan tulehduksen, joka on koiralle hyvin kivulias. 

Lue lisää karieksesta

Lohjennut hammas

Koiran hammas voi lohjeta tapaturmaisesti esimerkiksi leikin aikana. Vaikeammissa tapauksissa hammas lohkeaa niin pahasti, että lohkeama ulottuu hampaan ytimeen. Silloin hammas tulee poistaa tai siihen tulee tehdä juurihoito, sillä muuten bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa voimakkaan tulehduksen.

Lohjennut etuhammas hoidetaan usein poistamalla hammas. Kulma- ja poskihampaat taas pyritään yleensä hoitamaan ensisijaisesti juurihoidolla. Poistetun kulma- tai poskihampaan kohdalle jää yleensä suurempi kolo, joka ei välttämättä parane toivotulla tavalla.

Lohjennut maitohammas tulee poistaa mahdollisimman pian, sillä bakteerit voivat levitä lohkeaman kautta alla kasvaviin hampaisiin ja koiran pysyviin hampaisiin voi tulla kiillevikoja tai epämuodostumia.

Purentavika ja maitohampaat

Monet luulevat purentavian olevan vain ns. ”kauneusvirhe”, mutta se voi aiheuttaa koiralle paljon kipua ja harmia. Varsinkin, jos hammas alkaa kasvaa vinoon koiran huulta, ientä tai kitalakea vasten.

Pidä siis silmällä erityisesti maitohampaiden vaihtumista. Irtoamaton maitohammas voi aiheuttaa pysyvän hampaan kasvamisen virheasentoon.

Hammassairauksien merkkejä:

  • Ruokahaluttomuus
  • Koira käyttää vain suun toista puolta pureskeluun
  • Suun kutiaminen
  • Leukojen hierominen lattiaa tai huonekaluja vasten
  • Hampaiden kalisuttaminen
  • Erityisen pahanhajuinen hengitys
  • Lisääntynyt syljentuotanto
  • Verinen sylki

Hammassairauksien ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä hammassairauksia on hyvä hammashygienia. Pese koiran hampaat säännöllisesti koirille tarkoitetulla hammasharjalla tai lasten hammasharjalla. Voit ostaa myös koirille tarkoitettua hammastahnaa tekemään hampaiden pesusta koiralle mieluisampaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa.

Kun peset koiran hampaat säännöllisesti, huomaat myös mahdolliset muutokset hyvissä ajoin. Esimerkiksi, jos koira aristaa jotain hammasta tai sen ikenet alkavat tavallista herkemmin vuotamaan verta.

Käy koiran suu ja ikenet läpi samalla, kun peset hampaat. Terveen suun ei pitäisi haista pahalle, ikenien tulisi olla terveen vaaleanpunaiset ja hampaan pinnan tulisi olla puhdas.

Korvaako vakuutus hammassairauksien hoitoa?

Suurin osa hammassairauksista on ennaltaehkäistävissä hyvän suuhygienian avulla ja siksi vakuutus ei korvaa niitä. Tapaturmaisesti lohjenneen hampaan hoito korvataan ehtojen mukaisesti. Vakuutus ei korvaa hammaskiven poiston kustannuksia.