Oksentelu ja ripuli

Kaikenikäiset koirat voivat kärsiä ripulista tai oksentelusta. Vanhoilla koirilla vatsavaivojen taustalla voi olla joku muu sairaus tai vaiva, esimerkiksi sisäelinvaiva tai koira on voinut päästä syömään jotain sopimatonta.

Jos koira on oksentelusta tai ripuloinnista huolimatta muuten hyvinvoiva, voi koiraa hoitaa ensin kotona muutaman päivän ajan antamalla koiralle pieniä annoksia hyvin sulavaa ruokaa, eli eläinlääkäriasemilta saatavaa ruuansulatuskanavan toimintaa tukevaa erikoisruokaa tai itse tehtyä seosta, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa proteiinia, esim. raejuustoa, pakastekalaa tai vähärasvaista vaaleaa lihaa (esim. kanaa).

Varmista myös, että koira juo tarpeeksi, sillä koira menettää paljon nesteitä oksennuksen tai ripulin aikana.

Jos koira yleiskunto heikkenee, koira ei suostu juomaan, ripulin tai oksennuksen seassa on verta tai vatsavaivat jatkuvat useamman päivän ajan, tulee koira viedä eläinlääkäriin.

Hammasvaivat

Monille koirille tulee vanhetessa ongelmia hampaiden kanssa. Yleisimpiä vaivoja ovat hammaskivi, ientulehdus ja pahimmillaan hampaiden irtoaminen. Varsinkin pikkukoirilla hammasvaivat ovat vanhemmiten yleisiä.

Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet. Mikäli koiralla on hammassärkyä se voi raapia kuonoaan tai hangata kuonoa maahan; hampaista johtuvan kivun tunnistaminen on usein haastavaa kokeneellekin koiranomistajalle. Koiran suu ja hampaat kannattaa tämän takia tutkia säännöllisesti. Lisäksi koiran hampaat kannattaa pestä mieluiten päivittäin. Säännöllinen hampaiden pesu on nimittäin paras tapa ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista ja siitä aiheutuvia muita hammasvaivoja.

Lievän hammaskiven saa useimmiten poistettua hammaspesun avulla, mutta kova ja pinttynyt hammaskivi voidaan poistaa ainoastaan eläinlääkärissä.

Ihokasvaimet

Ihokasvainten riski kasvaa iän myötä. Tutki ja tarkkaile koiran ihoa mahdollisten muutosten tai epätavallisuuksien varalta. Kannattaa ottaa tavaksi esimerkiksi koiraa rapsutellessa tunnustella koko koira läpi, jotta mahdolliset kyhmyt löytyvät hyvissä ajoin.

Pieni kyhmy iholla ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että kyseessä on kasvain – kyseessä voi myös olla rasvapatti tai syylä. Jos olet epävarma, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos taas kyseessä on kyhmy, joka kasvaa nopeasti, kannattaa varata aika eläinlääkäriin. Ohutneulanäytteen avulla voidaan useimmiten selvittää, onko kyseessä kasvain vai harmiton patti.

Nisäkasvaimet

Vanhempien narttukoirien yleinen vaiva on nisäkasvaimet. Nisäkasvaimia on hyvän- ja pahanlaatuisia. Kasvaimen laatu saadaan selville poistamalla ja tutkimalla kasvain.

Paranemisennuste on usein hyvä, jos kyseessä on hyvänlaatuinen kasvain tai, jos kyseessä on hyvin aikaisessa vaiheessa löydetty ja poistettu pahanlaatuinen kasvain.

Vanha narttukoiran nisät kannattaa siis käydä läpi säännöllisin väliajoin, jotta mahdolliset kasvaimet löydetään ajoissa.

Narttukoiran sterilointi nuorena auttaa ennaltaehkäisemään nisäkasvaimia.

Korvatulehdus

Pidä huoli vanhan koiran korvista, sillä korvatulehdukset ja muut korvavaivat ovat yleisiä vanhoilla koirilla.

Hyvä tapa varmistaa, että koiran korvat voivat hyvin on tutkia korvat katsomalla ja haistamalla korvaa. Terve korva on hajuton ja puhdas.

Jos koiralla on paljon likaa tai vaikkua korvassa, korva kannattaa puhdistaa korvahuuhteella. Jos korva punoittaa, kutisee tai sisältää eritettä, voi korvassa olla tulehdus ja silloin kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos koiralla on toistuvasti korvatulehduksia, taustalla voi olla allergia. Koira voi olla allerginen esim. jollekin ruoka-aineelle tai siitepölylle. Krooniset korvavaivat kannattaa siis tutkia ja selvittää mikä niiden aiheuttaja on.