Kissojen virtsa on hyvin konsentroitunutta eli väkevää, mistä johtuen erilaisten virtsatievaivojen riski on suuri.

Paras tapa ennaltaehkäistä virtsatievaioja on varmistamalla, että kissa juo tarpeeksi vettä.

Vaihda vesi päivittäin, jotta se on raikasta. Vesikippoja kannattaa olla useampia ja eri paikoissa, eikä ainoastaan ruokakupin vieressä, missä vesi likaantuu nopeasti. Selvitä millaisesta vesiastiasta kissasi pitää eniten, esimerkiksi iso ja laakea lautanen vai pieni vesilasi. Eläinkaupoissa myydään myös monenlaisia juoma-astioita, -automaatteja ja vesilähteitä.

Kissa saa myös jonkin verran vettä ruoastaan ja siksi märkäruoka on suositeltava vaihtoehto nesteytyksen kannalta.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdukset ovat yleisimpiä vanhoilla kissoilla. Usein taustalla on altistava tekijä, kuten munuaisten vajaatoiminta, sokeritauti tai kilpirauhasen liikatoiminta.

Bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Hoidon aikana tai hoidon jälkeen paranemista seurataan virtsanäytteen avulla. Mikäli kissaa ei hoideta ajoissa, voi tulehdus edetä munuaisiin. Jos munuaisten epäillään vaurioituneen, voidaan ne tutkia ultraäänellä.

FIC / Kissojen idiopaattinen virtsatietulehdus

Idiopaattinen virtsarakon tulehdus tarkoittaa virtsarakon seinämän inflammaatiota. FIC:n aiheuttaja voi olla fyysinen, esimerkiksi virtsarakon ärtyminen, tai psyykkinen, esimerkiksi stressi. Siksi FICn alkuperä tulee aina tutkia, jotta kissalle voidaan antaa oikeanlaista hoitoa.

Kissa, jolla on FIC virtsaa usein ja vain pieniä määriä ja virtsassa on usein myös verta. Kissa saattaa äännellä virtsaamisen aikana kivusta johtuen.

Hoito tapahtuu glukosaminoglykaanien ja tulehduskipulääkkkeiden avulla. Jos FIC on stressiperäinen, käytetään hoitamiseen feromoneja ja vaikeissa tapauksissa kissan stressiä voidaan vähentää masennuslääkityksen avulla. Kissaa tulee myös houkutella juomaan entistä enemmän vettä.

FLUTD / Feline lower urinary tract disease

FLUTD tarkoittaa, että kissalla on virtsatieongelmia, joihin voi liittyä virtsaputken tukos. Tukos johtuu usein virtsassa olevista kristalleista, soluista ja/tai proteiineista. Kissojen väkevä virtsa on otollista virtsakivien muodostumiselle ja tilanne vain pahenee, jos kissa juo liian vähän.

Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä kissoilla, mutta riskiryhmään kuuluvat kastroidut, ylipainoiset sisäkissat. Alempien virtsateiden sairauksia ilmenee harvoin ensimmäistä kertaa yli 10 vuoden ikäisillä kissoilla.

Virtsaputken tukos

Virtsaputken tukos on aina kissan henkeä uhkaava tilanne! Jos kissa ei saa virtsattua, se tulee viedä eläinlääkäriin välittömästi.

Yleinen oire on, että kissa käy tiheästi hiekkalaatikolla, mutta ei saa tehtyä tarpeitaan. Kissa voi myös nuolla vatsan aluetta tai peräpäätä ja repiä vatsakarvoja. Kissan käytös voi myös muuttua ja joissain tapauksissa kissa voi olla tavallista aggressiivisempi.

Pitkäkestoinen virtsaputken tukos aiheuttaa mm. virtsamyrkytyksen (uremia) sekä vakavia elektrolyyttimuutoksia verenkiertoon ja ennuste on aina varauksellinen. Tukos myös uusiutuu helposti. Mikäli hoitoon hakeudutaan riittävän aikaisin, voidaan kissan yleisvoinnin kohennuttua harkita penisamputaatiota. Penisamputaation avulla voidaan vähentää tukoksen uusiutumisriskiä.

Mitä vakuutus korvaa?

Agria Kissarotuvakuutus korvaa ehtojen mukaisesti eri virtsatiesairauksien hoitoa, mikäli kissalla ei ole ollut virtsatievaivoja tai niiden oireita ennen vakuutuksen ottoa tai karenssin aikana. 

Jos otat vakuutuksen kissalle, jolla on aikaisemmin ollut virtsatieongelmia, voi vakuutukseen tulla määräaikainen tai pysyvä rajoitus virtsatievaivoille. Pysyvä rajoitus tarkoittaa, että kyseistä vaivaa ei tulla korvaamaan vakuutuksesta lainkaan. Määräaikainen rajoitus on voimassa tietyn aikaa ja se voidaan poistaa sen ajan päätyttyä eläinlääkäritodistuksen avulla, mikäli kissa on ollut kyseisen ajan oireeton.