Karvapallot

Äkillinen oksentelu on useimmiten vaaratonta ja voi johtua tilapäisestä vatsan toimintahäiriöstä tai karvapalloista. Karvapallojen oksentaminen on etenkin pitkäkarvaisilla kissaroduilla normaalia. Kissan nuollessa itseään se nielee karvoja, ja sulamattomat karvat kiertyvät mahalaukussa pötkyläksi, jonka kissa oksentaa. Karvapallojen oksentelua voi vähentää kissan säännöllisellä harjaamisella.

Tukihoito

Äkillinen oksennustauti paranee useimmiten oireenmukaisella tukihoidolla. Jos kissa on virkeä ja suostuu juomaan, sitä voidaan hoitaa kotona. Mikäli kissa on alakuloinen, eikä suostu juomaan tai jos oksennuksen seassa on verta, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Oksentelun taustalla saattaa olla vierasesine tai vakavampi sairaus, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, haimatulehdus, kilpirauhasen liikatoiminta tai kasvainsairaus.

Äkillisesti alkava ripuli paranee yleensä tukihoidolla kotona. Pennulla yleisimpiä ripulin aiheuttajia ovat loiset, ruokavalion muutokset sekä bakteeri- tai virustartunta, aikuisella kissalla puolestaan tulehduksellinen suolistosairaus, aineenvaihduntasairaudet sekä kasvaimet.

Mikäli oksentelu tai ripuli jatkuu pidempään, tulee kissa aina viedä eläinlääkäriin taustasyyn selvittämiseksi.

Hoito kotona

Juominen

Kissa menettää nopeasti nesteitä oksennuksen ja ripulin mukana. Nestehukka on eläimelle vaarallista ja siksi on huolehdittava siitä, että eläimellä on tarpeeksi raikasta vettä saatavilla ja se juo riittävästi. Normaali nesteen tarve kissalla on noin 0,3-0,5 dl/kg vuorokaudessa.

Mikäli kissa ei juo itse, voit juottaa sitä varovasti esim. muoviruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä elektrolyyttijauhetta (esim. Nutrisal tai Rehydration Support Electrolyte Instant).

Ruokinta

Kissaa ei saa paastottaa. Kissalle voi tarjota eläinlääkäriasemilta saatavaa ruuansulatuskanavan toimintaa tukevaa erikoisruokavaliota.

Lääkitys

Suoliston toipumista tukevia valmisteita on saatavilla apteekista ilman reseptiä. Kotona kissalle voi antaa suoliston nestettä sitovaa, toimintaa tukevaa ja bakteerikantaa tasapainottavaa valmistetta (esim. Attapectin, Canikur, Canicur Pro, Enteromicro tai Inupekt Forte) pakkauksen ohjeen mukaan.

Mikäli oireilu ei helpota 2-3 päivän kuluessa, oksennuksen tai ulosteen seassa on verta tai kissan vointi heikkenee, tulee varata aika tarkempiin tutkimuksiin omalle eläinlääkärille.